U BiH uhićen državljanin Rusije osumnjičen za terorizam

Slika
  Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 14. travnja 2017. godine lišili su slobode M. I. (1973.), državljanina Ruske Federacije. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Moskva raspisao potjernicu zbog kaznenoga djela “zločin povezan sa terorizmom”. Osoba je stigla na Međunarodni aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula. Tokom dana M.I. bit će predat nadležnom organu. Istoga dana službenici Jedinice granične policije Gradiška lišili su slobode S.C. (1966.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog kaznenoga djela “oštećenje tuđe stvari”. Državljanin Austrije kontroliran je pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i predat službenicima Sudske policije Gradiška. Na MGP Popovi prilikom ulaska u BiH lišen je slobode A. K. (1989.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici zbog kaznenoga djela “krađa”. Službenici JGP Bijeljina predali su državljanina BiH i Republik

Stier: Bez obzira na izazove ustrajat ćemo na europskom putu BiH


Komentirajući uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju, ministar vanjskih poslova Ivo Stier i ministar obrane Damir Krstičević istaknuli su da će bez obzira na mnoge izazove Republika Hrvatska ustrajati u politici potpore europskog puta BiH i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa u BiH
-Mi smo izrazili zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu kontaktirali smo nadležne intstitucije BiH. Dao sam instrukcije veleposlaniku Del Vechiju da zatraži od nadležnih institucija da može stupiti u kontakt. Oni su i državljani BiH tako da ih institucije BiH tretiraju tako, ali imaju i državljanstvo RH. Optužnice nisu podignute nego su oni morali dati iskaze. Očekuje se da u roku od 24 sata sud odluči o njihovom pritvoru - rekao je ministar vanjskih poslova Ivo Stier, komentirajući jučerašnja uhićenja ratne zapovjedne strukture HVO-a u Orašju.
Komentirajući razloge zbog kojih se to događa istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske neće podleći pritiscima nego će ustrajati u politici potpore europskog puta BiH.
-Ono što želim ovdje reći jest da će Vlada RH ustrajati u politici potpore europskog puta BiH, svjesni smo da ima izazova, da će ih biti i dalje, ali mi smo odlučni nastaviti tu politiku, da se BiH pridruži RH i svim ostalim zemljama EU u tom velikom projektu europske pomirbe, mira i sigurnosti- kazao je ministar.
Izbjegavajući izravno odgovoriti na pitanje vjeruje li institucijama u BiH podsjetio je da će Hrvatska tražiti primjenu europskih standarda u pravosuđu BiH.
-Ponavljam, ustrajat ćemo u politici da BiH krene europskim putem. To je zahtjevan put, mi smo ga prošli, tražit ćemo da se ispune svi standardi, pa i u pogledu pravosuđa i da se dosegne europski standard, da ne bude selektivnog pravosuđa. To su standardi koje je RH već postigla. Želimo kroz sporazum o europskoj suradnji pomoći BiH na tom putu. Izazova će biti, ali nećemo promijeniti našu politiku, ostajemo odlučni - zaključio je Stier.
Poput Stiera, rezonira i ministar obrane Damir Krstičević.
-Jučer smo se dvaput sastali s predsjednikom Vlade i zajednički smo donosili ove odluke. Ono što je vrlo bitno je da želimo maksimalno pomoći na europskom putu BiH i uvijek zaštititi hrvatske nacionalne interese - rekao je ministar obrane Damir Krstičević.
Podsjetimo, istraga protiv zapovjedne strukture HVO-a u Orašju pokrenuta je temeljem dokumentacije koju su Haškom sudu dostavile obrane srbijanskih optuženika i nevladine organizacije. Prema informacijama iz odvjetničkih krugova uglavnom je riječ o dokumentaciji koju je devedesetih godina prikupljao KOS i Vojno tužiteljstvo JNA.
________________________________________________
MojSiroki / HRSvijet.net
MojSiroki.ga nije vlasnik ove vijesti, njenih slika te svih ostalih materijala koji se koriste u ovoj vijesti.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

[PGS] Reprezentativci BiH u Counter Strike Global Offensive

Filmo-cenzije #1 - „Igra prijestolja“ s06e03: Nove zgode novog Jona Snowa, Kolinde Lannister i Karate Kida

TOP 3: Hercegovačka imena na "F"