U BiH uhićen državljanin Rusije osumnjičen za terorizam

Slika
  Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 14. travnja 2017. godine lišili su slobode M. I. (1973.), državljanina Ruske Federacije. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Moskva raspisao potjernicu zbog kaznenoga djela “zločin povezan sa terorizmom”. Osoba je stigla na Međunarodni aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula. Tokom dana M.I. bit će predat nadležnom organu. Istoga dana službenici Jedinice granične policije Gradiška lišili su slobode S.C. (1966.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog kaznenoga djela “oštećenje tuđe stvari”. Državljanin Austrije kontroliran je pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i predat službenicima Sudske policije Gradiška. Na MGP Popovi prilikom ulaska u BiH lišen je slobode A. K. (1989.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici zbog kaznenoga djela “krađa”. Službenici JGP Bijeljina predali su državljanina BiH i Republik

SLAVIMO BLAGDAN SVIH SVETIH – svetaca i mučenika Katoličke Crkve


Svetkovina Svih svetih svoje početke vuče iz 7. stoljeća kada se počeo slaviti u svibnju, a bilo je potrebno još nekoliko stotina godina da se ustali na 1. studenog

Svi sveti svetkovina je koju katolici slave prvoga dana u studenome te se na taj blagdan vjernici prisjećaju svih svetih osoba iz povijesti cijele Katoličke Crkve čiji se život isticao evanđeoskim krepostima i svetošću u svemu što su činili. Uz sve svece i mučenike koji su službeno proglašeni svetima od strane Katoličke Crkve, na svetkovinu Svih svetih katolici se spominju i svih onih svetih žena i muškaraca koji su kroz povijest Crkve svojim životnim svjedočanstvom slijedili Krista u potpunosti pa i smrću ako je bilo potrebno.


Ta je svetkovina u uskoj poveznici s blagdanom koji slijedi dan nakon, tj. spomenom svih vjernih mrtvih ili Dušnim danom, ali ih je potrebno i razlikovati.

Svetkovina Svih svetih svoje početke vuče iz 7. stoljeća kada se počeo slaviti u svibnju, a bilo je potrebno još nekoliko stotina godina da se ustali na 1. studenog, a nakon toga se ustabilio i blagdan Dušnog dana. Motiv zašto su odabrani baš ti dani može se pronaći u povijesti. U starom keltskom poganskom kalendaru s prijelaza 31. listopada na 1. studenog slavio se poseban blagdan Samhain koji je označavao kraj ljeta i početak zime, ali je ujedno bio i spomen svih umrlih. Stari su Kelti vjerovali da mrtvi te večeri mogu posjetiti ona mjesta na kojima su živjeli, stoga su im na taj blagdan priređivali gozbe i posebna slavlja.

Dok se na Sve svete spominjemo svih proglašenih svetaca i svetih osoba, na Dušni dan se spominjemo svih vjernih mrtvih čiji je život na ovome svijetu završio i počivaju vječnim snom mira. Mnoge obitelji na blagdan Svih svetih posjećuje grobove svojih najmilijih, možda i iz praktičnih razloga jer je u većini kršćanskih zemalja 1. studeni neradni dan, ali u stvarnosti na taj dan spominjemo se svih svetih koji su naši zagovornici na nebesima, a drugog dana mjeseca studenog spominjemo se naših dragih pokojnih kroz jedan posebni blagdan i liturgijski spomen na misi i u molitvi.

Dušni dan je dan sjećanja na vjerne mrtve, posebno one koji su nam bili bliski za života. Spomen svih vjernih mrtvih, Dušni dan, kojeg se spominjemo 2. studenog, ustanovljen je u samostanu Clunyju 998. godine. Opat sv. Odilon je teološki povezao svetkovinu Svih svetih kao slavlja  “nebeske, proslavljene Crkve” sa zagovorom za  “trpeću Crkvu”.

Štovanjem svojih pokojnika čovjek izražava i svoju vjeru u najveću vrijednost života, u njegovu vječnost. Stoga Dušni dan, odnosno Dan mrtvih nije samo izraz sjećanja na naše najdraže koji više nisu među živima već je to izražavanje najplemenitije ljudskosti molitvom za njihove duše.
________________________________________________

MojSiroki / Priznajem.hr
MojSiroki.ga nije vlasnik ove vijesti, njenih slika te svih ostalih materijala koji se koriste u ovoj vijesti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

[PGS] Reprezentativci BiH u Counter Strike Global Offensive

Filmo-cenzije #1 - „Igra prijestolja“ s06e03: Nove zgode novog Jona Snowa, Kolinde Lannister i Karate Kida

TOP 3: Hercegovačka imena na "F"