U BiH uhićen državljanin Rusije osumnjičen za terorizam

Slika
  Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 14. travnja 2017. godine lišili su slobode M. I. (1973.), državljanina Ruske Federacije. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Moskva raspisao potjernicu zbog kaznenoga djela “zločin povezan sa terorizmom”. Osoba je stigla na Međunarodni aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula. Tokom dana M.I. bit će predat nadležnom organu. Istoga dana službenici Jedinice granične policije Gradiška lišili su slobode S.C. (1966.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog kaznenoga djela “oštećenje tuđe stvari”. Državljanin Austrije kontroliran je pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i predat službenicima Sudske policije Gradiška. Na MGP Popovi prilikom ulaska u BiH lišen je slobode A. K. (1989.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici zbog kaznenoga djela “krađa”. Službenici JGP Bijeljina predali su državljanina BiH i Republik

NOVA DROGA: Umjesto kokaina ušmrkavaju kakao


U pokušaju da se "dignu" bez kršenja ikakvih zakona ili unošenja opasnih tvari u organizam, partijaneri su počeli ušmrkavati kakao.
Trend je izgleda započeo u Berlinu, gdje se na eventima poput Lucida služio sirov kakao umjesto alkohola ili konvencionalnijih zabranjenih droga. U posljednje se vrijeme na brojnim rave partijima širom Europe i Sjedinjenih Država to počelo nuditi u obliku praha, tableta ili kao piće.

Nije riječ o kakau koji se dobiva iz prženih zrna kakaovca, nego o onom iz samo sušenih zrna. Razlika je kao između neba i zemlje.

Od Berlina do Sydneyja, nema tome dugo, možda dvije ili tri godine, rodila se sasvim nova scena partijanja. Sa sasvim novom party-drogom. Koja zapravo i nije prava droga, ne dovodi do toga da netko "makne na mozak", ali je zato u stanju satima divljati na najrazuzdanijim rave partijima. Riječ je o kakau, ali ne onakvom od kakvog se radi čokolada ili mliječni napitak, nego o sirovom.


Razlika između kakaa i kakaa jest u tome što se onaj koji poznajemo dobiva mljevenjem kakaovih zrna koja su se prethodno pržila na ekstremno visokim temperaturama, dok se ovaj drugi, kojem najmodernija zdrava inačica moderne globalne party-scene, dobiva mljevenjem kakaovih zrna koja su se samo temeljito osušila. Možda i na najobičnijem suncu.

Ovakav prah može se jesti s raznim dodacima tako da se zabava proteže i na kulinarski užitak, može se piti u raznim napicima, a može se i jednostavno šmrkati, znalci će već znati kako. A ako se netko pitao, lako moguće da ćete u svom ili susjednom kvartu u kakvoj prodavaonici zdrave hrane ili biljnoj apoteci moći naći sve što vam je potrebno.

O štetnosti ovakve biljke doista je neobično razmišljati, svakako se tom temom još nitko nije bavio, jer je riječ o prehrambenoj namirnici koju čovječanstvo poznaje već tisućama godina. Ovako sirovi kakao djelovanje može zahvaliti domino efektu amino kiselina i neurotransmitera koje izaziva, a među kojima je i inhibicija enzima monoaminooksidaze, što serotoninu, hormonu dobrog raspoloženja, i drugim neurotransmiterima omogućuje da bolje nego inače cirkuliraju mozgom.

Drevna droga

Ali moglo bi se reći kako je taj trend započeo davno prije nego što je glavni grad Njemačke uopće i postao hipstersko središte svijeta, jer je dobro poznato da su kakao koristile pretkolumbovske civilizacije poput Maja i Asteka.


Sjemenke kokosovog drveta, za koje se smatralo da daju božanske sposobnosti, često su bile korištene tijekom rituala i ceremonija kako bi sudionike dovele u stanje ekstaze, što je upravo ono zbog čega se i sada koriste.

Koliko je uopće kakao učinkovit u tom zadatku nije još točno utvrđeno, iako postoje brojni razlozi zašto bi mogao djelovati. Ekstrakt kakaa i danas dovodi u stanje ekstaze. Kao prvo, sadrži endorfine, kao i kemikaliju tirozin, koja je preteča dopamina. Kako su i endorfin i dopamin prirodni neurotransmieri koji stvaraju osjećaj užitka, nije ni čudno da ljudi govore kako im šmrkanje "čokolade" popravlja raspoloženje.

Teobromin izaziva osjećaj euforije i zadovoljstva, a fenetilamin... pa, riječ je o kemikaliji koja izaziva osjećaj sličan zaljubljenosti. Kakao osim toga u visokim količinama sadrži magnezij, mineral koji utječe na mišiće i krvne žile, sumpor kao mineral ljepote, željezo i krom. A antioksidansi, tko bi ih sve nabrojao.

Samo čisti kakao

Sirovi kakao je također pun flavanola, tvari koje bitno ubrzavaju krvnu cirkulaciju i stimuliraju mozak, prema nekim istraživanjima čak dotle da kod nekih osoba u trećoj životnoj dobi mogu činiti razliku između ovisnosti i samostalnosti. Kakao je bogat antioksidansima, poput epikatehina, koji poboljšavaju protok krvi u mozak i mišiće, što "podiže" ljude i fizički i emocionalno, pa im zbog toga omogućava da duže plešu. Još prije tri godine stvari su otišle toliko daleko da se organiziraju veliki tematski kakao partiji, često i bez alkohola, ali bogati čisto "čokoladnim grijehom".



Prirodno, kako bi droga što bolje djelovala, treba biti što čišća, bez dodataka poput mlijeka u prahu ili šećera. To znači da će samo sirovi kakao biti učinkovit, a jedini učinak stavljanja M&M-ova u nosnice bit će začepljeni dišni putovi.

No, ušmrkavanje kakaa moglo bi biti i štetno. Iako još nema konkretnih znanstvenih dokaza u vezi sigurnosti ušmrkavanja kakaa, možda biste ipak trebali razmišljati o nosu kao organu iz kojeg stvari uglavnom izlaze. Slanje nečega u drugom smjeru, ravno prema mozgu, možda i nije najpametniji potez.





________________________________________________

MojSiroki / 4dportal
MojSiroki.ga nije vlasnik ove vijesti, njenih slika te svih ostalih materijala koji se koriste u ovoj vijesti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

[PGS] Reprezentativci BiH u Counter Strike Global Offensive

Filmo-cenzije #1 - „Igra prijestolja“ s06e03: Nove zgode novog Jona Snowa, Kolinde Lannister i Karate Kida

TOP 3: Hercegovačka imena na "F"